2014. január 7., kedd

Re: [KATALIST] ETO kontra tárgyszórendszer

Kedves Mándy Gábor és Listaolvasók!

Mándy Gábor elemző cikkének egy kis részletére szeretnék reagálni (a nagy vonalakkal egyetértek). Kicsit feleslegesen, hiszen Gábort ismerve úgyis tudom, hogy nem az informatikusok képességeit kifogásolta:

... a programozók félmunkát végeztek, nem tették lehetővé az ETO jelzetek olyan szintű keresését, mint ami a cédulakatalógusokban lehetséges volt. Az ETO jelzeteket gyakran szövegként kezelik, nem tudnak mit kezdeni a speciális jelekkel (kettőspont, per jel, kötőjel, vagy akár a tagolást szolgáló pont). Általában nem képesek a teljes jelzet elemekre bontására, és az elemek szerinti keresésre.

Ehhez szeretném hozzáfűzni, hogy a programozók sok mindenre képesek, de a kereslettel kell elővarázsolni az általánosan, sőt tömegesen létező igényt és a forrást a munka elvégzésére, amely néhány nap alatt nem oldható meg. Ráadásul az elkészülést követően gondoskodni kell a folyamatos frissítésről. Vagyis véleményem szerint egy globális stratégia részét kellene képeznie a jelzetek elemenkénti, strukturált szemléletű gépi olvasásának. Informatikailag lehetséges, de kérdés, hogy a létező vásárlóerő képes-e finanszírozni? Ha államilag támogatott program alapján jön létre, van-e szakértő, szakember gárda, pénz, paripa,fegyver folyamatosan ahhoz, hogy a frissítések szervezetten, fennakadás nélkül történjenek, vagy inkább van kész alkalmazás, amely megvásárolható? (Ennek hiányában egy régi szólás jut eszembe: "nagy szél, ha meg nem áll", vagy egy közelebbi családi megfogalmazás: Don Guijote kilovagolt a szélrózsa minden irányába).

Holott sajnos a kérdés összefügg a vitával: ha nincs olyan ETO és IKR alkalmazás, amely biztosítja azt a feltárási és keresési módszert, amely az ETO adottságait leképezi egy működő rendszerben automatikusan, akkor a kényelmetlenség nyilván előidézi az alkalmazásban kételkedők, a kényelmetlenségek vagy lassú alkalmazások és frissítések miatt az egész rendszert elvetők táborának növekedését.

Üdvözlettel:

Horváth Zoltánné, Marcsi
könyvtáros informatikus



-----Original Message-----
From: katalist-bounces@listserv.niif.hu [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of mandygabor@yahoo.com
Sent: Tuesday, January 07, 2014 2:00 PM
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] ETO kontra tárgyszórendszer

Elnézést, a közzé tett írást még egyszer végigolvasva találtam két bosszantó elgépelést. Helyesen: Fejős Laci és Sajó Andrea.
A többi - nyilván számos - hibát kezeljétek megértéssel...!
Mándy G.

--------------------------------
(...)
Az ETO magyar kiadásának gondozása külön probléma.
Fejes Laci szerencsétlen halálával azonban már nem lehet magyarázni az elmaradást. Nyugdíjasként évekkel ezelőtt felajánlottam, hogy egy-másfél esztendőn belül megpróbálok rendet teremteni ez ügyben, és közben betanítok egy fiatal munkaerőt a rutin tennivalók ellátására. Levelemre Fejős Andrea főigazgató azt válaszolta, hogy megoldják önerőből. Nem oldották meg...
(...)


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist