2014. március 19., szerda

[KATALIST] Debrecen - Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez c. pilot projekt.

Kedves Kollégák! 

Engedjétek meg, hogy beszámoljak a Debrecenben hamarosan nyíló Könyvtár Pontokról, mely a "Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez" c. pilot projekt keretében valósulnak meg. 

"Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez" - Nagyvárosi könyvtári szolgáltatás és közösség fejlesztési pilot projekt

A könyvtári rendszer modernizálásának részeként a 2012-es év kistelepülési könyvtári szolgáltatásfejlesztési struktúraváltása után feladatként jelentkezik a megyeszékhely városok könyvtári szolgáltató rendszerének modernizálása. 
A megyeszékhely városok többségében 2013. január 1-től kerültek közös irányítás alá a megyei és városi könyvtári feladatok. Ezekben a városokban az összevonásból adódó párhuzamosságok felszámolása mellett a korábbi években átalakult településszerveződés kihívásaira is választ kell adni. 

Ezekre alapozva a „Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez” program fontos eleme, hogy nem klasszikus fiókkönyvtárakat hoz létre, hanem helyi szinten már létező intézményekbe, közösségekbe integrálja a könyvtári és közművelődési szolgáltatásokat. 

A program megvalósítója a Méliusz Juhász Péter Könyvtár együttműködve a Debreceni Művelődési Központtal nem üzemeltetnek újabb közösségi épületeket, szolgáltatásaikat telepítik a településrészeken kiválasztott partner intézmények (egyház, közművelődési vagy szociális intézmény, iskola) infrastruktúrájára az intézményekkel kötött együttműködési megállapodás 

Az együttműködő partnerek által biztosított helyi adottságokat a program megvalósítói kiegészítik a könyvtári szolgáltatásokhoz és a közösségi célokhoz szükséges infrastruktúrával, és helybe viszik szakmai szolgáltatásaikat. A könyvtári szolgáltatásokhoz szorosan kapcsolódva közösségfejlesztő folyamat is indul, melynek célja a helyi polgárok aktivizálásával és bevonásával a településrészeken élők helyi ügyek iránti elköteleződésének és cselekvési szándékának feltárása és fejlesztése, életminőségük javítása, a településrészek értékeinek feltárása, a szolidaritás, a bizalom, az összetartozás erősítése.


A „Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez” projekt segítségével az alábbi helyszíneken alakítunk Könyvtár Pontokat: 

Nagymacsi Könyvtár Pont (befogadó intézmény DMK) 4063 Debrecen-Nagymacs, Kastélykert u. 54

Kismacsi Könyvtár Pont (befogadó intézmény DMK) 4002 Debrecen-Kismacs, Napraforgó u. 16.

Tégláskerti Könyvtár Pont (befogadó intézmény Tégláskerti Egyházközség) 4030 Debrecen, Szepesi u. 63. 

Nagysándortelepi Könyvtár Pont (befogadó intézmény Nagy Sándor telepi Idősek Otthona) 4031 Debrecen, Pósa u. 41.

Lencztelepi Könyvtár Pont (befogadó intézmény Lencztelepi Egyházközség) 4030 Debrecen, Cseresznye u. 40.


Jelenleg a Méliusz Könyvtár a helyiségek bebútorozását, számítástechnikai eszközökkel való ellátását, a dokumentumok feldolgozását végzi. 
A projekt megvalósulásának határideje: 2014. március 31. 

Protokoll megnyitó várható időpontja: 2014. április 2. a Tégláskerti Könyvtár Pont
Minden Könyvtár Pont ünnepélyes műsor keretében kerül majd megnyitásra.  

Projektvezető: Tomasovszki Anita informatikus könyvtáros – Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

A projektben együttműködő partnerként a Debreceni Művelődési Központ (DMK) vesz részt.

A megvalósításban érintett szervezetek:

A pilot projekt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

Könyvtári Intézet (szakmai konzulens) – Fehér Miklós

Országos Széchényi Könyvtár (finanszírozó)


Mindenkit szeretettel várunk!

Üdvözlettel: 

Tomasovszki Anita
informatikus könyvtáros

Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Benedek Elek Fiókkönyvtára
Debrecen, Piac u. 68. 
Mobil: 06-70/415-0941 (NIIFI flotta)
Mobil: 06-20/460-5186 (DMJV flotta)