2016. augusztus 24., szerda

Re: [KATALIST] ebook olvasók kölcsönzése

Kedves Tamás!

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Könyvtára jogelődje (még főiskolai kari köníyvtárként) 2012 áprilisában kezdett bele e-book olvasók kölcsönzésébe, amiről a KIT Hírlevél is beszámolt, lásd:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=e-konyv_olvaso_eszkozok_kolcsonzese_kezdodik_a_bgf_gkz_konyvtaraban_1._
és
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=e-konyv_olvaso_eszkozok_kolcsonzese_kezdodik_a_bgf_gkz_konyvtaraban_2._

Az írásban vázolt helyzet annyit változott, hogy
- a kari könyvtár a kölcsönzési lehetőséget 2013 őszétől már minden beiratkozott olvasójának biztosítja, nem csak a karral jogviszonyban állóknak (hallgatói- v. munkaviszony),
- a 36 db Prestigio PER3162BN típusú eszközből 2 db műszakilag elhasználódott (akkumulátor- ill. kapcsológomb-hiba), tehát csak 34 van már "hadrendben".

Jelen pillanatban 28 eszköz van kölcsönözve, ugyanolyan leírása van az OPAC-ban, mint egy dokumentumnak, lásd a rekordra mutató rövid URL-t: http://tinyurl.hu/nXJr/
Az eszköz OPAC-ismertetőjének rövid URL-je: http://tinyurl.hu/217Y/

Kölcsönzéshez kauciót nem kérünk, a Könyvtárhasználati Szabályzatban az eszközök használatáról ennyi szerepel:"Az e-book olvasó eszközöket csaka mellékelt használati utasításnak megfelelően szabad használni. Az eszközök működőképességét a könyvtár a visszavételkor ellenőrzi és a használat során keletkezett hibával kapcsolatos költségeket az olvasóval megtérítteti." Olvasói eszközhasználattal összefüggő problémánk eddig nem volt.

Az eszközöket a - korábbi szabályozás miatt - főleg a karral jogviszonyban állók kölcsönözték és kölcsönzik (összesen 77 olvasó 196 alkalommal, a hosszabbításokat nem számítva). A használói tábor kb. 60%-a állandó, tehát újra és újra kölcsönzik az eszközöket. Ennél részletesebb használati statisztikát most hirtelen nem tudok közölni (IKR-ünknek szerintem a statisztikai output nem az erőssége). Úgy vélem, a kölcsönözhető eszközök szerepet játszottak olvasóink körében a digitális forrásból történő olvasás kultúrájának terjesztésében, az eszközkategória használatával való megismerkedésben. Mi, könyvtárosok is sok tapasztalatot szereztünk az eszközökön visszahozott, nem törölt dokumentumok révén a legális és illegális digitális forrásokról ;-)

Véleményem szerint e-book olvasó eszközök könyvtári kölcsönzésébe kezdeni ma sem késő, bár ez a piac rövid idő alatt is sokat változik, mert egyre többen olvasnak növekvő képernyőjű okostelefonjaikon, vagy nem a hosszú szövegekek olvasásra ideális, de több funkciót biztosító tabletjeiken. A könyvtári tulajdon féltését, óvását megértem, de százszor inkább a használattól essen szét egy eszköz vagy egy könyv, mint csillogó darabként, olvasói érintés nélkül kerüljön végül a szemétbe :-)


Üdvözlettel:

Szabó G. Tibor
kari könyvtárvezető, főkönyvtáros

Budapesti Gazdasági Egyetem
Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Könyvtára
8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A
+36 (92) 509-938

2016. augusztus 22., 10:57:37, írtad:


Tisztelt Lista!


A törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Könyvtár ebook olvasók kölcsönzését tervezi bevezetni. Arra lennék kíváncsi, kinek milyen tapasztalata van az eszközök állapotának megóvásával kapcsolatban, a kaució elkérése elég intézkedés a rongálások megelőzésére? Valamint, mennyire népszerű ez a szolgáltatás más könyvtárakban, ahol van lehetőség rá?

Köszönettel:


Veres Tamás

tájékoztató könyvtáros


Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ

Törökszentmiklós

Pánthy út 2-6.

5200

56/390-011